Taitava sotapäällikkö, Ruotsin viimeinen sotamarsalkka Sandels

"Sandels hän Partalass' istuvi vaan, suurustaan huoleti syö. Nyt käydään Virralla taistelemaan, heti kello kun yksi lyö. - Olen tänne teitä ma käskettänyt. Hyvä pastori lohtapa nyt!"

Johan August Sandels syntyi 1764 Tukholmassa pappissukuun. Sukutaustastaan huolimatta nuori Sandels päätti lähteä sotilasuralle. Sandels oli taitava ja rohkea sotapäällikkö. Koljonvirran taistelua pidetäänkin yhtenä parhaiten johdettuna Suomen sodan taisteluna. Sotamiestensä silmissä Sandels oli etäinen ruotslaisaatelinen, mutta kuitenkin kunnioitettu päällikkö. Luonteeltaan hän saattoi olla kiivas ja itserakaskin, ulkomuodoltaan Sandels kuvataan komeaksi. Vänrikki Stoolin tarinoissa Sandelsista maalaillaan kuvaaa itsekkäänä herkkusuuna. Runo Sandelsista alkaakin laajalla kuvailulla ruokailusta Iisalmen Partalassa.

Sandelsiin ja Koljonvirran taisteluun liittyy mielenkiintoisia yksityiskohtia aikalaiskuvausten mukaan. Yksi Sandelsin lausahdus on jäänyt elämään kauan taistelujen jälkeenkin. Kun Koljonvirran ensimmäinen taistelu oli päättynyt, kerrotaaan Sandelsin olleen upseereineen taistelukentällä sillan luona, ja nähdessään sadat ruumiit lausuneen: "Hyvät herrat, tämä on pieni Austerlitz!". Kolmen keisarin taistelu eli Austerlitzin taistelu, jossa ranskalaiset Napoleonin johdolla voittivat venäläisten ja itävaltalaisten yhdistetyn armeijan, käytiin vuonna 1805. Taistelussa kaatui yhteensä 36 000 sotilasta, 25 000 venäläistä ja itävaltalaista, 9 000 ranskalaista.

Suomen sodan jälkeen Sandels nimitettiin useisiin korkeisiin virkoihin, ja vuonna 1824 hänet ylennettiin sotamarsalkaksi. Sandels kuoli vuonna 1831 Tukholmassa.
Takaisin ylös