Juhani-Ahon-museo-kesäkuu-2013.jpg

Ajankohtaista

Museon kesänäyttely 2020 "Koljonvirran legendat ja myytit" on avattu. 

Kesänäyttely kuvaa itäsuomalaisen 1800-luvun tarinaperinteen kautta tapoja ja uskomuksia. Näyttely perehtyy kansantarinoiden savolaisiin piirteisiin. Itäsuomalaisen tietäjäperinteen kohdatessa läntisen kristillisen moraaliopin syntyi erikoisia kertomuksia ja tapoja, jotka ylläpitivät yhteisön arvoja.

Miksi rosvot, kummajaiset ja maailmanlopun ennustajat hallitsivat savolaisia tarinoita? Mitä kalmanväki halusi ja miten henkiä lepytettiin kristinuskon ja kansanperinteen sekoituksessa? Kuinka nuoret etsivät itselleen kumppania yöstelyreissuillaan? Mitä tapahtui, kun metsästäjä suututti maahiset? Miksi talonväen ei kannattanut luoda mystistä paraa auttamaan taloudenpidossa.

Tervetuloa museolle selvittämään loitsujen saloja ja lukemaan tarinoita!

Juhani Ahon museo on voittanut Itä-Suomen paikallismuseokilpailun 2020!

Kilpailun painopisteenä oli kokoelmien hoito ja säilytys.

Kilpailun tuomarit arvostivat museon kokoelmien tiedonhallintaa, monipuolista yhteistyötä konservointityössä, rakennuskohteiden ammattimaista huoltoa ja korjaamista sekä ennalta ehkäisevää konservointia. Museo on lisäksi panostanut kokoelmatyön hallinnolliseen uudistamiseen ja kokoelmien pedagogiseen käyttöön.

Lisätietoja kilpailun järjestäneen kotiseutuliiton sivuilta: https://kotiseutuliitto.fi/iisalmen-juhani-ahon-museolle-ita-suomen-paikallismuseo-kilpailun-voitto/

Koronavirus ja museo

Koronatilanteesta johtuen museon aukioloajat ovat poikkeavat

Juhani Ahon museo aukeaa yleisölle tiistaina 2.6. alkaen.

Museo on auki kesä-heinäkuussa seuraavasti: ma suljettu, ti-su klo 10-18.

Elokuun aukioloajoista tiedotetaan myöhemmin.

Museon toiminta jatkuu poikkeuksin

Noudatamme museolla aluehallintoviraston antamia ohjeistuksia koronaviruksen suhteen.

Museolla pidetään kahden metrin turvavälit. Museoon päästetään kerrallaan korkeintaan kymmenen henkilöä, joten ryhmiä otetaan vastaan rajoitetusti. Museon henkilökunta valvoo ohjeistusten noudattamista ja neuvoo asiakkaita. Käyntiä turvaavat lisäksi käsihygienian huomioiminen, pisarasuoja lipunmyynnissä ja tehostettu siivoaminen.

Museon tapahtumat on toistaiseksi peruttu tältä vuodelta.

Nautitaan museon tarjoamista kulttuurielämyksistä poikkeusoloissakin!

Juhani Ahon museo - kirjailija-, pappila- ja sotahistoriamuseo

Juhani Ahon lapsuudenkoti ja Theodor Brofeldtin kappalaispappila

Pääsyliput 3 € / 2 €

Juhani Ahon museo on Iisalmen kaupungin ylläpitämä erikoismuseo, joka esittelee Suomen ensimmäisen ammattikirjailijan elämää ja lapsuudenkotia. Kirjailija Juhani Aho (1861-1921) asui Mansikkaniemellä vuosina 1865-1876. Hänet tunnetaan realistisesta tyylisuunnastaan, kärkevistä kannanotoistaan lehtimiehenä ja lyhyistä ”lastuiksi” nimetyistä kertomuksista. Aho oli myös innokas perhokalastaja ja pyöräilijä aikana, jolloin nuo lajit vasta tekivät tuloaan Suomeen. Ahon isä Theodor Brofeldt, joka tunnettiin Iisalmessa "Ukko Brofeldtinä", toimi Iisalmen seurakunnan pappina 55 vuotta. Mansikkaniemen museorakennus toimi kappalaispappilana ja Brofeldtien asumuksena.

Vuonna 1958 avatulla museolla pääset tutustumaan 1800-luvun pappilamiljööseen. Museo sijaitsee Mansikkaniemen kauniilla ja historiantäyteisellä ulkoilualueella Koljonvirralla. Pihapiirissä on päärakennus, kolme aittarakennusta, navetta, sauna ja tuulimylly. Museon esineistö on koottu Ahon suvulta ja Iisalmen pappilasta. Vanhat esineet kiehtovine tarinoineen vievät sinut hetkeksi matkalle menneisyyteen, aikaan, jolloin öljylamput saapuivat pirtteihin.

Kirjailijamuseon ja pappilamiljöön lisäksi Mansikkaniemen alueella kulkee luonnonläheinen historiapolku, jolla pääsee tutustumaan Suomen sodan 1808-1809 aikaiseen Koljonvirran taisteluun, jossa tapahtui eversti Sandelsin ja ruhtinas Dolgorukin kuuluisa kohtaaminen.

Esitteet ja linkit
Avoinna

Museo avoinna kesäaikaan 2.6.-31.8.2020

ma suljettu, ti-su klo 10.00-18.00

Ouluntie 37
74160 IISALMI
Puh. 040 489 4026 (kesäaikaan)
juhaniahonmuseo(a)iisalmi.fi

muina aikoina tiedustelut museoamanuenssilta 
puh. 040 5711651 tai
ilkka.peuna(a)Iisalmi.fi

Sijainti kartalla
Takaisin ylös