Juhani-Ahon-museo-kesäkuu-2013.jpg

Ajankohtaista

Museo on siirtynyt talvitauolle. 

Museo on suljettu talveksi. Avaamme ovet yleisölle taas kevään jälkeen toukokuun 15. päivä.

Museoalueella voi kuitenkin vapaasti ulkoilla ja historiapolku on nähtävissä omatoimisesti myös talviaikaan.

Juhani Ahon museo on voittanut Itä-Suomen paikallismuseokilpailun 2020!

Kilpailun painopisteenä oli kokoelmien hoito ja säilytys.

Kilpailun tuomarit arvostivat museon kokoelmien tiedonhallintaa, monipuolista yhteistyötä konservointityössä, rakennuskohteiden ammattimaista huoltoa ja korjaamista sekä ennalta ehkäisevää konservointia. Museo on lisäksi panostanut kokoelmatyön hallinnolliseen uudistamiseen ja kokoelmien pedagogiseen käyttöön.

Lisätietoja kilpailun järjestäneen kotiseutuliiton sivuilta: https://kotiseutuliitto.fi/iisalmen-juhani-ahon-museolle-ita-suomen-paikallismuseo-kilpailun-voitto/

Koronavirus ja museo

Museon toiminta jatkuu koronavirustilanteen mukaisesti

Noudatamme museolla aluehallintoviraston antamia ohjeistuksia koronaviruksen suhteen.

Toistaiseksi museolla pidetään kahden metrin turvavälit. Museoon päästetään kerrallaan korkeintaan kymmenen henkilöä, joten ryhmiä otetaan vastaan rajoitetusti. Museon henkilökunta valvoo ohjeistusten noudattamista ja neuvoo asiakkaita. Käyntiä turvaavat lisäksi käsihygienian huomioiminen, pisarasuoja lipunmyynnissä ja tehostettu siivoaminen.

Museon kaikki tapahtumat on toistaiseksi peruttu.

Juhani Ahon museo - kirjailija-, pappila- ja sotahistoriamuseo

Juhani Ahon lapsuudenkoti ja Theodor Brofeldtin kappalaispappila

Pääsyliput 3 € / 2 €

Juhani Ahon museo on Iisalmen kaupungin ylläpitämä erikoismuseo, joka esittelee Suomen ensimmäisen ammattikirjailijan elämää ja lapsuudenkotia. Kirjailija Juhani Aho (1861-1921) asui Mansikkaniemellä vuosina 1865-1876. Hänet tunnetaan realistisesta tyylisuunnastaan, kärkevistä kannanotoistaan lehtimiehenä ja lyhyistä ”lastuiksi” nimetyistä kertomuksista. Aho oli myös innokas perhokalastaja ja pyöräilijä aikana, jolloin nuo lajit vasta tekivät tuloaan Suomeen. Ahon isä Theodor Brofeldt, joka tunnettiin Iisalmessa "Ukko Brofeldtinä", toimi Iisalmen seurakunnan pappina 55 vuotta. Mansikkaniemen museorakennus toimi kappalaispappilana ja Brofeldtien asumuksena.

Vuonna 1958 avatulla museolla pääset tutustumaan 1800-luvun pappilamiljööseen. Museo sijaitsee Mansikkaniemen kauniilla ja historiantäyteisellä ulkoilualueella Koljonvirralla. Pihapiirissä on päärakennus, kolme aittarakennusta, navetta, sauna ja tuulimylly. Museon esineistö on koottu Ahon suvulta ja Iisalmen pappilasta. Vanhat esineet kiehtovine tarinoineen vievät sinut hetkeksi matkalle menneisyyteen, aikaan, jolloin öljylamput saapuivat pirtteihin.

Kirjailijamuseon ja pappilamiljöön lisäksi Mansikkaniemen alueella kulkee luonnonläheinen historiapolku, jolla pääsee tutustumaan Suomen sodan 1808-1809 aikaiseen Koljonvirran taisteluun, jossa tapahtui eversti Sandelsin ja ruhtinas Dolgorukin kuuluisa kohtaaminen.

Avoinna

Museo avoinna kesäaikaan 15.5.-31.8.2020

ma suljettu, ti-su klo 10.00-18.00

Ouluntie 37
74160 IISALMI
Puh. 040 489 4026 (kesäaikaan)
juhaniahonmuseo(a)iisalmi.fi

muina aikoina tiedustelut museoamanuenssilta 
puh. 040 5711651 tai
ilkka.peuna(a)Iisalmi.fi

Esitteet ja linkit
Takaisin ylös